Drönare – häftiga och farliga

Drönare, obemannad luftfarkost, förarlöst plan, UAV, drone… Kärt barn har många namn, men själv tycker jag nog att drönare är det som är bäst, så det är det som jag kommer att använda mig av. Drönare är någonting som blir alltmer vanligt i och med att tekniken förfinas och priserna sjunker, och det är överlag bra. Men som med så mycket annan ny teknik så vet inte alla hur de ska uppföra sig med den eftersom den är just – ny. Det leder till en hel del problem, både allvarliga och mindre allvarliga sådana. Om sådär tio år har nog etikettsregler utvecklats, samtidigt som folk börjat inse att drönare faktiskt kan vara farliga, vilket borde lösa en del av problemen. Men än så länge är vi definitivt inte där, och det finns en hel del skräckexempel på vad folk har gjort.

Det är bara att ta några exempel som skett helt nyligen. Till att börja med har vi en lärare som lyckades krascha sin drönare under en match i US Open i tennis mellan Monica Niculescu och Flavia Pennetta. Drönaren kraschade på läktarplats, och det var nog tur att det var så pass okända spelare som spelade – det fanns nämligen ingen publik på den plats där drönaren kraschade. Annars kunde det ha gått riktigt illa. Men redan som det var nu var det definitivt något som som skrämde upp både spelare och publik. Polisen lyckades hitta den skyldige som nu nog ångrar sig. Inte nog med att han kraschade sin drönare på läktarplats under US Open. Stadion där matchen spelades ligger nämligen bara 4.2 amerikanska miles från LaGuardia-flygplatsen och det är olagligt att flyga drönare närmare flygplatser än 5 miles.

Ett annat exempel som också inträffade nyligen är en student som även han lyckades krascha sin drönare i en stadion, denna gång en fullsatt sådan alldeles innan säsongens första match i Amerikansk fotboll. Lyckligtvis skadades ingen, men studenten i fråga kommer inte undan för den sakens skull. ”Framkallande av fara” är inte lagligt, vare sig i USA eller i Sverige. Dessutom är det olagligt i USA att flyga sin drönare närmare en stadion där match, konsert eller liknande pågår än 3 sjömil (varför sjömil? Ingen aning). Dessutom ska kanske påpekas att studenten i fråga studerar – juridik.

Men nu tänker jag inte fokusera på alla dumheter som görs med drönare idag. Det är ju en väldigt häftig teknologi, minst sagt. I stället tänker jag avsluta med en riktigt cool video om just drönare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.