Faran med citat

Citat är farliga saker, eftersom de ofta tillskrivs någon som inte sagt det, eller är så förvanskade att de förlorat sin mening. Ett känt exempel är att Sokrates (eller Platon) ska ha förfasat sig över dagens ungdom, att den var lat och saknade hyfs. Meningen med att citera det är att säga att de vuxna alltid har förfasat sig över ungdomen. Problemet är att varken Sokrates eller Platon sagt det. Citatet kommer från 1907, när en student på Cambridge skrev en text om att även under antiken så klagades det på ungdomen. Sedan har det växt och någon gång under början av 1900-talet tillskrevs det helt felaktigt Platon.

Ett annat citat, av betydligt modernare snitt, är Bill Gates uttalande om att 640 kb minne borde vara tillräckligt för alla. Det används dels för att förlöjliga Gates i största allmänhet, och dels som ett exempel på hur fort datorutvecklingen har gått. Enligt uppgift ska Bill Gates ha sagt detta om 640 kb på en datormässa 1981. Problemet är att det inte finns några bevis för att han sa det – snarare tvärtom. Första gången det omnämns i skrift är 1985, men då i något annorlunda form och utan direkta referenser. Första gången ”citatet” återges i nuvarande form (”640k ought to be enough for anyone”) är – 1990!

Med andra ord, tillförlitligheten är extremt låg, och Gates har förnekat att han sagt det (men medgett att han sagt många dumheter under sitt liv). Vad han däremot säger sig ha sagt är att,

”I have to say that in 1981, making those decisions, I felt like I was providing enough freedom for 10 years. That is, a move from 64k to 640k felt like something that would last a great deal of time. Well, it didn’t – it took about only 6 years before people started to see that as a real problem.”

Med andra ord, han var helt medveten (liksom alla som pysslade med datorer på den tiden) om att 640k inte skulle räcka för evigt, samtidigt som han erkänner att han inte riktigt greppade hur snabbt 640 kb skulle börja ses som en allvarlig begränsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.