Googles självgående bilar & laser

Google är ett spännande företag eftersom man verkar pyssla lite med vad man känner för. Sökmotorn må fortfarande vara deras kärnverksamhet, men man sysslar med så mycket annat också och en sak som jag tycker är riktigt spännande är deras självgående bilar. När jag först hörde talas om idén för några år sedan så tänkte jag att det var lite väl optimistiskt. Hur skulle självgående bilar kunna klara sig ute på trafikerade vägar? Det kändes som om även om teknologin för något sådant definitivt var inom räckhåll så skulle den nog behöva ett antal år på sig innan den verkligen skulle kunna fungera på ett vettigt sätt.

Men nu så är ju Googles testkörningar ute på vägarna i full gång i några delstater i USA, och… det verkar ju nästan som det skulle fungera utan några större problem. Inte felfritt, men ändå bra. Bilarna har varit involverade i några olyckor men ingen riktigt allvarlig och i de flesta fallen (enligt Google alla) så handlar det inte om att den förarlösa bilen gjort något fel, utan medtrafikanterna. Endast en av olyckorna har resulterat i personskador, när en Google-bil blev påkörd bakifrån när den stannade vid ett trafikljus. Så det ser faktiskt ut som om Googles förarlösa bilar kommer att bli verklighet. Eller?

self-driving

Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken och nu har ett nytt, allvarligt, problem upptäckts med de förarlösa bilarna. Laser. Googles självstyrande bilar använder sig mycket av LIDAR-teknologi, där laser används som en radar för att mäta avstånd. En mycket användbar teknologi, men som det också går att manipulera genom att peka en laser med rätt våglängd mot sensorerna. Med andra ord, en potentiellt rätt allvarlig säkerhetsrisk. Säkerligen finns det sätt att lösa det på, genom att använda sig av flera olika system för att scanna omgivningarna. Men jag är ändå rätt glad att problemet har uppmärksammats nu innan bilarna finns till salu till allmänheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.