Spännande Virtual Reality

Virtual reality har det talats om i många år, men det är först nu som det verkligen känns som om det börjar bli verklighet. Skälen är helt enkelt att den teknologi och den datorkraft som krävs är betydligt högre än vad vi först anade för sådär 15 år sedan. Betydligt högre. De goda nyheterna är att vi nu börjar närma oss de nivåer där Virtual Reality kan bli (eller redan är) verklighet. Detta lite beroende på hur pass höga krav man har för att någonting ska kunna klassas som riktig Virtual Reality. Ett flertal olika teknologier har samverkat för att göra detta till verklighet, inte minst då den intensiva smartphone-jakten på fler och fler pixlar på mindre och mindre yta.

Det område som antagligen kommer att få störst genomslag bland gemene man när det gäller Virtual Reality är spelbranschen. VR-hjälmar som Oculus Rift är (nästan) här (releasen är planerad till första kvartalet 2016) och ja, de kan ge spelupplevelser långt utöver det vanliga. Om de kommer att bli en försäljningssuccé eller inte återstår att se. Personligen tror jag nog det kommer att ta några år till innan tekniken är på tillräckligt hög nivå till ett tillräckligt lågt pris för att de ska få det där riktigt breda genomslaget. Men att det kommer, det är jag fullkomligt övertygad om. Det är en fråga om när, inte om.

Men det är inte inom spelbranschen som Virtual Reality har stor potential. Ett område är det rent sociala; att kunna umgås med någon i den virtuella världen på ett sätt som är långt mer realistiskt och intimt än exempelvis Second Life. Det är definitivt ett område som har stor potential, men det är än så länge osäkert hur det kommer att se ut och fungera i verkligheten. I framtiden kanske Virtual Reality-konferenser kommer att ersätta dagens videokonferenser. Vem vet?

Ett område som jag nog inte tänkt på tidigare och av någon anledning lyckats missa är 3D-konst. Det handlar här om att så att säga måla i luften i tre dimensioner. Låter det konstigt? Egentligen så är det inte det, men det är ändå svårt att förklara. Lyckligtvis finns det både en video och tillhörande artikel som förklarar det hela bättre än vad jag kan.

Det handlar om en tecknare av den gamla skolan, Glen Keane, som bland annat arbetat som animatör hos Disney i många år. Hans tekniska färdigheter med penna och pensel är långt, långt bortom de allra flesta. Ett fullblodsproffs med andra ord. I början av videon så visar han lite snabbt hur bra han är på att teckna i två dimensioner. Sedan så sätter han på sig 3D-hjälmen och grabbar… tja, 3D-penslar och sätter igång.

Det ska medges att tekniken definitivt inte är perfekt ännu, och det kommer nog att ta ett tag att anpassa sig till att måla i tre dimensioner. Men videon och artikeln på Ars technica visar dock på en möjlig framtid som är extremt spännande. Titta på videon. Jag garanterar att du inte kommer att bli besviken. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.